Molander & Son – ”Molanders” – en tidslinje om oss

Om oss

Molanders har verkat i fotobranschen allt sedan starten för hundra år sedan 1921.
De hundra åren kan grovt delas i två epoker – silvertiden och nu den digitala sedan dryga 25 år. Fotografi är fortsatt konsten att ”teckna med ljus”. Sedan vi var pionjärer vid Mac-Worldmässan i Stockholm 1993 med första högpresterande digitala kamerabakstycket har vi följt och supportat lösningar för marknadens högst ställda bildkrav vad gällt upplösning, färgdefinition och optisk återgivning. Vårt företag har därför alltmer fokuserat på ”service/support” för dessa kunder.

Då vi tidigt var med i den digitala teknikutvecklingen så har vi under dessa snart 30 år byggt upp ett stort kontaktnät i leverantörsledet internationellt, där vårt namn är mycket respekterat. Vi representerar flera av de världsledande tillverkarna och utvecklarna av morgondagens teknik – även på 3D-området med koppling till bild.

Efter en certifiering i samband med en ramavtalsupphandling från svenska Riksarkivet 2013 är vi väl renommerade i landets arkivkretsar. Vi får ofta förfrågningar om lämpliga systemlösningar för digitisering av analoga material där frågor kring kvalitet, användning/syfte, originalstorlekar, kapacitetsfrågor mm behöver analyseras tillsammans med uppdragsgivaren för att konfigurera en lämplig tekniklösning som kan offereras med installation och support. I vår support ingår även nyutbildning av kamera/skanneroperatörer vid personalbyten eller vid behov av extrapersonal hos kunden. Vi levererar även lösningar för digitalisering av material i läsesalar vad gäller bla mikrofilm och böcker/dokument.



  • Företaget startas av Halvar Molander

    Företaget startas upp på Regeringsgatan 11 (flytt till nr 13 från 1928) i Sthlm av Halvar Molander (f. 1864 och tidigare butikschef för Nerliens Foto på Kungsgatan) tillsammans med sonen Olof (f.1896). Samma år föds Olofs son Olle.

    1921

  • Olof Molander tar över som VD

    Olof Molander tar över som VD efter Halvars bortgång. Olof blir senare mångårig ordförande i Fotohandlarnas Riksförbund (under fackhandelns glada dagar, med butikskedjor som Öbergs, Engelbergs, Broddmans, Vibergs och Molanders).

    1937

  • Nytt huvudkontor

    Olle börjar på firmans nya huvudkontor på Upplandsgatan 37 i Stockholm.

    1944

  • Fyra butiker i Stockholm

    Med fyra butiker i Stockholm sköttes distributionen även med egna bilar.

    1954

  • Importrörelsen tilltog

    Importrörelsen tilltog bla av blixtljus från broncolor och labbutr från Meteor-Siegen.

    1958

  • Olle tar över som VD

    Olle tar över som VD efter Olofs bortgång. Nya butiker öppnades i Stockholms nya förortscentra. Barnbarnen blev sandwich-gubbar.

    1960

  • Nytt huvudkontor på Brännkyrkagatan

    Nya huvudkontoret på Brännkyrkagatan med storköp, proffsutställning, hyrservice, grossistlager och kameraverkstad.

    1967

  • 50-årsjubileum

    Firmans 50-årsjubileum firades stort med personal, anhöriga och leverantörer på universitetscampus Frescati. Jan Olle Molander (f. 1947) börjar på firman. Yrkesbutiken i Malmö tillkom.

    1971

  • Molanders Fotohus

    Molanders Fotohus byggs i Skärholmen, där även Molab-fotolabb inhyses, liksom senare flera branschföretag.

    1974

  • Distributör av japanska Pentax

    I samband med att Molanders utses till distributör av japanska Pentax fattas beslut att avyttra samtliga Molanders 8 amatörbutiker, liksom Molab till Kungsfoto (sedemera Fujicolor) ett par år efter.

    1976

  • Molanders yrkeslabbavdelning

    Molanders yrkeslabbavdelning växer med nya agenturer som Durst, Hope, Sitte, Polielettronica, Seal och X-Rite. Yrkesbutiken i Göteborg tillkom.

    1979

  • Jan Olle tar över som VD

    Jan Olle tar över som VD och fjärde generation i firman. AV-Gruppen startas som markandsförare av Liesegang yrkesprojektorer och Abodia bildförvaringssystem. Hjalmar von Rüdiger blir ansvarig för Molanders Yrkesfotobutik på Warfvinges väg, sedemera med flytt till Norr Mälarstrand.

    1986

  • Molanders äntrar den digitala bildtekniken

    Molanders äntrar den digitala bildtekniken med system från PhaseOne, Dicomed, Cactus, Durst Lambda, Epson mfl. Varumärket BigPrint registreras och marknadsförs av avdelningen Molanders Sign & Display.

    1994

  • Niclas Blyberg börjar

    Niclas Blyberg, fotograf med marknadsutbildning, börjar på firman med ansvar för ”digital capture” och de första kommersiella chip-bakstyckebaserade systemen från Sinar och Leaf introduceras. Bertil Qvist, som redan har 25 år i firman, bildar radarpar med ”Nicce” med fokus på studiofotograferna

    1996

  • Nya lokaler i Västberga

    Olle Molander avlider. Firman flyttar från Fotohuset vilket avyttrats 1998, till nya lokaler i Västberga intill nyetablerade hyrstudion där. Molanders arrangerar flertal Symposier och ”Bildcirkusar”. Hubert Wojtyna blir ny ansvarig för bläckbaserade storformatskrivare samt media (1999).

    2000

  • Avdelningen ”Sign & Display” avyttras

    Avdelningen ”Sign & Display” avyttras till Durst med nytt industriellt sikte. Jan Olles bror Hans Molander blir dess VD och delägare i nya Durst-bolaget: Molanders Sign & Display AB. Molanders bygger med nya resurser ut sin avdelning Digital Repro med fortsatta synergier till yrkesfotografin. Cruse, Kirtas, ImageAccess och Metis blir nya leverantörer. Firman flyttar in i ny studiomiljö på Västberga Allé, och fick helikopterbesök redan före stora Helikopterrånet i andra ändan av gatan. Rolf Nedelius rekryteras till företaget som ansvarig för order och handelssortimentet. Han har tidigare erfarenhet från Expert och Madeco.

    2009

  • Ramavtalsleverantör till Riksarkivet

    Molanders utses till ramavtalsleverantör till Riksarkivet. Samt till svensk distributör för Kaiser Fototechnik.

    2013

  • Nya centrala lokaler på Bondesonsgatan 1

    Firman flyttar in till nya centrala lokaler på Bondesonsgatan 1 intill Kristinebergs T-banestation. Molanders utses till representant för PhaseOnes Cultural Heritage system.

    2015